Stresle Başa Çıkma Ölçeği
Yaş Grubu: Ergen – Yetişkin
Uygulama Alanları: Klinik Psikoloji, Endüstri Psikolojisi
Stresle Başa Çıkma Ölçeği Nedir?
Stresle Başa Çıkma Ölçeği; bireyin karşılaştığı sorun ve problemlere yaklaşımını ölçen gelişmiş bir ölçektir. Benzer şekilde bu sorunların üstesinden gelme sebatkarlığını ve ne düzeyde olduğunu da ölçmektedir. Ek olarak 17 yaş üzeri ergen ve yetişkinler için uygulanmaktadır.
Testin Uygulanması
60 sorudan oluşan, stres ile başa çıkma halini ölçen gelişmiş bir ölçektir. Öncelikle kişiden her bir ifadedeki durumun, kendisine ne düzeyde uyduğunu seçmesi istenir. Seçenekler; Asla Böyle Yapmam, Çok Az Böyle Yaparım, Orta Derecede Yaparım, Çoğunlukla Böyle Yaparım. Sonuç olarak, adayın vermiş olduğu yanıtlar baz alınarak 0 ile 12 arasında belirlenen referans aralıklarında değerlendirme yapılmaktadır.
Daha da önemlisi testte süre sınırlaması vardır. Ek olarak test içeriğinde soru sayısı 60’dır. Test ise kişinin okuma hızına göre ortalama 8 dakika sürmektedir.
Ölçülen Özellikler
Stres ile başa çıkma ölçeği çeşitli alanlarda kullanım sağlar. Bunlar Klinik ve Endüstri Psikolojisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu test ile ölçülen özellikler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Duyguları Açığa Vurma
- Kabullenme
- Şakaya Vurma
- Aktif Başa Çıkma
- Davranışsal Boş Verme