Sosyal Yaşam Testleri
Günümüz toplumlarında gerçek hayatın, doğrudan kavranabilme bakımından çok büyük, karmaşık ve bir o kadar da hareketli olduğu bir gerçektir. Ayrıca insanlar, kendi gündelik işleriyle meşgul olurken, sosyal, siyasal ve ekonomik hayatta olup bitenleri doğrudan gözlemleme, olayları bütün nitelik ve nicelikleriyle değerlendirme imkanlarından yoksun olmalarının da bir sonucu olarak, çoğu kez bir çok konuda kendilerine sunulan sembolik ifade biçimleriyle yetinmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum ise, günümüzde sosyal realitenin kendisinden ziyade, onun ortaya konuluş ve sunuluş tarzını önemli hale getirmektedir. Dolayısıyla bugün, çeşitli kitle iletişim araçlarıyla bilgi bombardımanına maruz kalan insanlar, çoğu kez olayları iletişim araçları vasıtasıyla oluşturulan veya yansıyan boyutlarıyla değerlendirmektedirler.
Sosyalleşme Kavramı
Sosyalleşmede Gelişim ve Davranış
Sosyalleşmede Kültür
Bireyin sosyalleşmesi sağlayan ilkeler
- Birey, sosyal davranışı, toplum bireyleriyle etkileşim halinde öğrenir.
- Bireyin ne öğreneceğini içinde yaşadığı toplumun kültürü belirler.
- Bireyin öğrenimi, bir sosyal organizasyona ancak etkin bir biçimde katılmasıyla tamamlanır.
Sosyalleşme sürecinin boyutları
Sosyalleşmede Toplum ve Aile Etkisi
Sosyalleşmenin özellikleri
- Sosyalleşme, her zaman bir toplum için söz konusudur. Birey ancak içinde yaşadığı toplum içerisinde sosyalleşme sürecini tamamlar. Çünkü toplumların kendine özgü sosyalleşme süreçleri farklıdır.
- Birey doğmadan önce toplumsal hayat devam etmektedir. Sosyalleşme bireyin dünyaya gelmesi ile başlar. Yaşam boyu devam eder.
- Sosyalleşme tek yönlü bir süreç değildir.
- İnsanlar farklı kalıtım yapısı, kişilik ve yaşantıları olduğu için birbirlerinden farklıdırlar. Bu yüzden birbirine her açıdan benzeyen iki insana rastlamak pek mümkün değildir. Ama sosyalleşme; içinde yaşanılan kültür ve topluma uyum, gelişim aşamalarında benzerlikler oluşturma ve toplumsal yaşama katılma vb. konuları üzerinde durur.
- Sosyalleşme,aynı zamanda bireyin içinde yaşadığı toplumun normlarını, tutumlarını, davranış ve düşünme kalıplarını öğrenmesidir. Aynı dili konuşurlar, düşünürler ve hareket ederler. Bu da toplumda bireyler arası çatışmayı engelleyerek toplumsal uyumun sağlanmasına katkı sağlamaktadır. (Şahan,2007: 14)
- Bireyi, çevresindeki modellerin, simgelerin, beklentilerin ve duyguların öğrenilmesini yetenekliliği yönünde ele alır. (Tezcan, 1984: 28)
- Sosyalleşme insanların toplumsal yaşamın etkili ve önemli bir üyesi olma durumunu inceler (Güney, 2000: 45)