CPM TEST
CPM TEST, Psikiyatri, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık, Zihinsel ve Psikomotor Beceri Testleri, Psikolojik Testler ile İstatistik-Matematik ve Bilgisayar Yazılım ve Donanım alanlarında uzmanlaşmış çoğunluğu değişik üniversitelerde akademik görevleri bulunan bir akademik kadro ile önemli yazılım projelerinde görev almış bir yazılım ekibi tarafından çok uzun süreli profesyonel, titiz, detaylı, ciddi ama bir o kadar da keyifli bir bilimsel takım çalışmasının sonucu geliştirilmiştir. Bu çalışma sonucunda iki tane akademik makale ve bir adet patent alınmıştır. Test bataryalarının tamamı CPM TEST adı aldında ticari olarak markalaştırılmıştır.
CPM Trafik Psikoteknik Test Bataryası, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun kapsamında çıkartılmış, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 79. Maddesindeki 4 sayılı cetvelde belirtilen sürücülerin tüm zihinsel ve psikomotor performanslarını ölçen toplam 11 (On bir) Test ve ayrıca yine sürücülerin Kişilik Uyum ve Tutumlarını belirlemek ve öngörmek açısından geliştirilmiş Trafikte Engellendiğinde Öfkelenme Ölçeği ile Trafikte Kontrolsüz, Dikkatsiz Hareket Etme ve Motor Dürtüsel Davranış olasılıklarını değerlendiren 2 (İki) farklı ölçekten oluşan bilgisayar destekli bir test yazılım sistemidir.
CPM Trafik Psikoteknik Test Bataryası hem uygulayıcı hem de adaylar açısından kullanımı oldukça kolay, bir sistemdir. Testler dokunmatik ekran üzerinde gerçekleştirilir. Dolayısıyla test sonuçları klavye ve diğer aparatlar aracılığı ile gerçekleştirilen test sistemlerine göre adayların performans zamanlarını belirlemede daha hassas ve kesin sonuçlar verir.
CPM Trafik Psikoteknik Test Bataryası Testleri ve ölçtükleri zihinsel ve psikomotor özellikler aşağıdaki tabloda kısaca belirtilmiştir.
ORTALAMALAR, GRUP DAĞILIMLARI-SAĞ VE SOL SAPMALAR VE STEN PUANLARININ BELİRLENMESİNDE KULLANILAN İSTATİKSEL YÖNTEM
Yöntem Geliştiricileri:
- Prof.Dr. Mustafa Şükrü Şenocak – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Bioistatistik ve Medikal İletişim Bölümü
- Doç.Dr. Suphi VEHİD – Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
- Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Güven Günver – İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyoistatistik Anabilim Dalı
İstatikte Altın Oran Yöntemi
Normal dağılım, tüm disiplinlerde en sık kullanılan paramertirizasyon yöntemidir. Bununla birlikte, normal dağılım, olguları parametrize ederken, ihtiva ettikleri çarpıklığı göz ardı eder. Bu durum standart sapmanın gereksiz yere büyümesine ve normal dağılım “Norm” unu tanımlayan empiric kuraldan uzaklaşmaya yol açar.
Veri dizilerinin içerdiği çarpıklık alt veri dizilerine bölünse bile giderilememektedir. Dolayısıyla veri dizilerinin eleman sayısının fazla ya da az olması, çarpıklığın ne sebebi ne de sonucudur.
Çarpıklı her veri dizisinin kendisine mahsus özel bir durumdur ve her veri dizisi için ayrı ayrı incelenmelidir. Aynı niceliğin farklı gruplardaki dağılımlarının çarpıklığı birbirinden çok farklı olabilmektedir.
Burada önerdiğimiz ve uyguladığımız Altın Oran Yöntemi ile, veri dizilerinin önemli bir karakter özelliği olan çarpıklık, nicel olarak tanımlanmaktadır.
Burada verileri parametrize ederken, veri dizisinin ihtiva ettiği çarpıklığı göz önüne alarak yeni ortalamayı ve yeni ortalamanın iki ayrı yönü için ayrı ayrı sol ve sağ sapmalar ürettiği için; gerek çarpık olan gerekse çarpık olmayan veri dizilerini parametrize etmede klasik artimetik ortalama ve standart sapmadan daha başarılıdır.
Yeni yöntemimiz özet olarak, hali hazırda veri dizilerini parametrize etmede kullanılan aritmetik ortalama ve standart sapmaya göre daha başarılı parametrizasyon gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte bileşik eğim (twin peak) için klasik yöntem kadar çaresizdir. Uzak yığılma durumu için ise klasik yöntemin üretemediği çözümü üretmiş, üretmektedir.